Stečaj Credo banke: 642 vjerovnika traže 1,36 milijardi kuna

Bez autora
Mar 18 2012

Čak 642 vjerovnika Credo banke u stečaju su stečajnoj upraviteljici Ankici Čenić prijavili 1,36 milijardi kuna potraživanja. Na ispitnom ročištu koje je Jozo Ćaleta, stečajni sudac Trgovačkog suda u Splitu, sazvao za 22. ožujka, stečajna upraviteljica će se izjasniti koje prijavljene tražbine smatra osnovanim, a koje osporava. Dobra je vijest da među vjerovnicima nema tvrtki i ustanova u vlasništvu Grada Splita, izuzevši Vodovoda i kanalizacije Split koja potražuje tek 1746 kuna po ispostavljenom računu. Gradska tvrtka “Stano-uprava” je prvo prijavila svoje potraživanje, a zatim povukla prijavu tražbine. Razlog tomu je što je na svakom od pojedinačnih računa ulaza kojim upravlja “Stano-uprava” bilo manje od 400 tisuća kuna, pa je sve iznose namirila Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB).

Stečaj Credo banke: 642 vjerovnika traže 1,36 milijardi kunaČak 642 vjerovnika Credo banke u stečaju su stečajnoj upraviteljici Ankici Čenić prijavili 1,36 milijardi kuna potraživanja.

Na ispitnom ročištu koje je Jozo Ćaleta, stečajni sudac Trgovačkog suda u Splitu, sazvao za 22. ožujka, stečajna upraviteljica će se izjasniti koje prijavljene tražbine smatra osnovanim, a koje osporava.

Dobra je vijest da među vjerovnicima nema tvrtki i ustanova u vlasništvu Grada Splita, izuzevši Vodovoda i kanalizacije Split koja potražuje tek 1746 kuna po ispostavljenom računu. Gradska tvrtka “Stano-uprava” je prvo prijavila svoje potraživanje, a zatim povukla prijavu tražbine.

Razlog tomu je što je na svakom od pojedinačnih računa ulaza kojim upravlja “Stano-uprava” bilo manje od 400 tisuća kuna, pa je sve iznose namirila Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB).

Također, Grad Split od propale novčarske institucije potražuje 221 tisuću kuna poreza na tvrtku, komunalne naknade i spomeničke rente.

Najveći je vjerovnik Credo banke Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka koja je sukladno zakonu štedišama isplatila gotovo 470 milijuna kuna odštete.

Nadalje, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) prijavila je 155 milijuna kuna potraživanja po kreditima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik